Masz pytania? Potrzebujesz porady? Zadzwoń (+48) 694 629 949

Przetwarzanie ziół
Przetwarzanie ziół

Kochani, dzisiaj trochę o sposobach przetwarzania ziół :-) Jest to bardzo ważna sprawa, przy wytwarzaniu własnych produktów kosmetycznych. Zapoznajmy się z różnymi odmianami ich przetwarzania:

Odwar - najczęściej wykorzystywany do kąpieli ziołowych. należy drobno pokroić rośliny i zalać je zimną wodą. Następnie ogrzewamy płyn w łaźni wodnej (mniejsze naczynie wstawiamy do większego naczynia wypełnionego wrzącą wodą, na małym ogniu), lub w przypadku większej ilości ziół, na małym ogniu, przez ok pół godziny, mieszając. Po określonym czasie sporządzania odwaru (zazwyczaj pół godziny), wyciskamy i odcedzamy na sitku.

Napar- niezbędny przy kompresach, sporządzaniu płukanek do włosów, płynów do twarzy, maseczek i kremów jak również do picia (herbatki ziołowe). Przy jego sporządzaniu zalewamy zioła wrząca wodą, przykrywamy i odstawiamy na 10 min do 3 godz, w zależności od wymaganego stopnia intensywnego naparu. następnie odcedzamy płyn przez drobne sitko a następnie przez filtr do kawy.

Herbatki - przeznaczone przede wszystkim do picia. Zalewamy 3 łyżeczki suszonych ziół szklanką wody. Tak przygotowany płyn przykrywamy na  min, odcedzamy przez sitko. Można je słodzić miodem.

Zimny wyciąg - sporządzamy wówczas, kiedy zioła nie tolerują gorąca. Takie zioła umieszczamy w porcelanowym naczyniu i zalewamy zimną wodą. Po kilku godzinach odcedzamy i filtrujemy.

Ocet ziołowy - najczęściej wykorzystywany do wód do twarzy, nacierania skóry głowy i płukania włosów (w formie rozcieńczonej. Przygotowujemy go zalewając garść ziół ilością 1/2 litra octu winnego lub owocowego. Taki płyn (pod przykryciem) należy odstawić na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. po tym czasie, mieszankę odcedzamy przez sitko i filtr do kawy. Przed użyciem należy rozcieńczyć płyn z wodą w proporcji 1/8.

Nalewka - to alkoholowy wyciąg roślinny. Wykorzystywana do produkcji lotionów, płynów do twarzy, szamponów. Nalewki sporządza się zalewając 4 łyżki suszonych ziół alkoholem 70%. Mieszanka powinna znajdować się w szczelnie zamykanym słoju, odstawiona na co najmniej 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Po upływie tego czasu odcedzamy płyn i dokładnie filtrujemy. Używamy w miarę potrzeby, często w postaci rozcieńczonej. Pozostałą część płynu przechowujemy w butelce z ciemnego szkła.

Wyciągi oleiste- najczęściej stosowane do produkcji kremów, olejków do masażu i kąpieli. Przygotowanie bardzo podobne do nalewki: 4 łyżki suszonych ziół zalewamy 200 ml oleju roślinnego. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym  naczyniu na co najmniej 3 tygodnie. Odcedzamy i filtrujemy.

Ekstrakt - to gęsty wyciąg z części roślin lub soków roślinnych, z dodatkiem alkoholu lub eteru (środki ekstrakcyjne). Sporządzenie ekstraktów i esencji jest bardzo skomplikowane i zalecamy do przyrządzania własnych produktów je nabyć od zaufanego sprzedawcy.  

UWAGA!!! Przy sporządzaniu wyciągów alkoholowych i oleistych należy pamiętać o tym, aby zioła były całkowicie zamoczone w spirytusie lub oleju. W przeciwnym przypadku niezakryte części roślin spleśnieją i zepsują nam cały wyciąg. 

 

Olejki eteryczne w kosmetyce
Olejki eteryczne w kosmetyce

Olejki eteryczne to nic innego, jak stężone wyciągi z roślin. Bardzo ważne jest, aby przy zakupie (lub samodzielnym wykonywaniu kosmetyku) używać takich, na które nie jesteśmy uczulone. Jeżeli jesteśmy w ciąży raczej nie stosujmy olejków eterycznych, tak samo przy kosmetykach dla dzieci.

Poniżej opisy w pigułce, kilku najważniejszych dla nas olejków :-)

Olejek cynamonowy - ma delikatny aromat świątecznego ciasta :-), działa rozgrzewająco, dlatego też jest doskonały jako składnik olejków do masażu. Uwaga!!! w dużych ilościach może podrażniać skórę.

Olejek cytrynowy - bardzo orzeźwiający i świeży zapach. Działa rozświetlająco, zwęża pory i wybarwia plamy skórne. Doskonały do cery tłustej i trądzikowej.

Olejek goździkowy - silny antyseptyk, świąteczny zapach, podobnie jak olejek cynamonowy. Dobrze sprawdza się jako składnik past do zębów, natomiast w kosmetykach pielęgnacyjnych należy uważać z jego ilością, gdyż powoduje podrażnienia skóry.

Olejek grejpfrutowy - zawiera ekstrakt tonizujący, co sprawia, że jest doskonały dla cery tłustej i trądzikowej. Pomaga w zapobieganiu tworzenia się cellulitu, gdyż sprzyja eliminacji płynów nagromadzonych w skórze. 

Olejek jaśminowy - odpowiedni dla skóry wrażliwej i dojrzałej. Ma piękny, lekki zapach, przywołujący letnie wspomnienia. Dobrze sprawdza się w kosmetykach przeznaczonych do włosów i skóry głowy.

Olejek lawendowy - ma piękny zapach, podobnie jak jaśminowy, przywodzi letnie wspomnienia, relaksuje a ponadto ma właściwości antyseptyczne, reguluje wytwarzanie naturalnych olejów skóry oraz pomaga w zwalczaniu łupieżu.

Olejek różany - (mój ulubiony ze względu na przepiękny zapach) ma bardzo kobiecy zapach, tonizuje skórę, najlepiej nadaje się do cery suchej, wrażliwej i dojrzałej. Pięknie relaksuje i odpręża.

Olejek z mięty pieprzowej - ma świeży, orzeźwiający zapach, działanie chłodzące, antyseptyczne.

Olejek z mięty zielonej - bardzo podobny do olejku z mięty pieprzowej. 

Olejek pomarańczowy - odpowiedni dla skóry tłustej i mieszanej, przepiękny orzeźwiający zapach.

Olejek mandarynkowy - słodki, cytrusowy zapach, najbardziej nadaje się do cery suchej. Doskonały jako dodatek do kosmetyków łagodzących blizny i rozstępy.

Olejek ylang-ylang - bardzo intensywny kwiatowy zapach. Świetnie reguluje wytwarzanie olejów w skórze, co sprawia, że nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, jak również do pielęgnacji suchych włosów. 

 

Masła i Oleje w kosmetyce :-) cz. 8
Masła i Oleje w kosmetyce :-) cz. 8

Olej z nasion malin - bardzo lekki, łatwo wchłaniający się olejek. Bogaty w wiele witamin m in.n. : A, E oraz kwasy tłuszczowe omega - 3 i omega - 6. Nieoceniony przy pielęgnacji cery wrażliwej. Ponadto zmiękcza i odżywia skórę umożliwiając jej właściwe nawilżenie, wykazuje również właściwości przeciwzapalne.

Olej moringa - ostatnio bardzo modny w kosmetyce. Jest to bardzo tłusty olej, odpowiedni dla skóry suchej i dojrzałej. Odżywia i zmiękcza skórę. Doskonały do pielęgnacji włosów, dodając im blasku i połysku. Świetnie sprawdza się przy masażu ciała.

Masła i Oleje w kosmetyce :-) cz. 7
Masła i Oleje w kosmetyce :-) cz. 7

Olejek z miodli indyjskiej - bardzo tłusty olej o specyficznym zapachu. Niezwykle skuteczny w leczeniu dolegliwości grzybiczych, ma właściwości antybakteryjne dlatego też sprawdza się przy leczeniu trądziku oraz w zwalczaniu łamliwości paznokci. Może być składnikiem mydeł, maści, kremów a nawet past do zębów.

Olejek tamanu - ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Chroni skórę przed infekcjami. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega - 6, które sprzyjają regeneracji skóry i gojeniu się niewielkich ranek. Doskonale nadaje się do leczenia wysypki pieluszkowej u niemowląt. 

 Olejek arganowy - półtłusty olej odpowiedni dla wszystkich typów skóry. Doskonały do skóry suchej, dojrzałej i zniszczonej, bogaty w witaminy A, B, E i kwasy tłuszczowe omega - 6, które chronią i regenerują skórę, dodając jej przy tym jędrności. Niezwykle ceniony przy wzmacnianiu włosów.

cdn...

Masła i Oleje w kosmetyce :-) cz. 6
Masła i Oleje w kosmetyce :-) cz. 6

Oliwa z oliwek - jest bardzo tłusta i dlatego bardzo powoli wchłania się w skórę. Doskonała jako składnik kosmetyków, przeznaczonych do cery suchej, popękanej oraz przetłuszczającej się. Oliwa jest niezastąpiona w leczeniu i zmiękczaniu skóry przy pielęgnacji stóp i łokci. Skutecznie nawilża skórę głowy oraz nawilża i zmiękcza włosy.

 Olej z dzikiej róży - lekki, łatwo wchłaniający się olej, który zawiera tretynoinę (pochodną witaminy A). Pomaga zwalczać różnego typu infekcje, trądzik, leczy drobne ranki oraz oparzenia. Olejek ten przyspiesza proces gojenia, wysoka zawartość kwasów omega - 3 oraz omega - 6 wspomaga regenerację skóry. Poprawia elatysczność skóry oraz pomaga wygładzać drobne zmarszczki.

Olej rokitnikowy - bogaty w składniki przeciwzapalne. Rokitnik z Ałtaju jest najbogatszym źródłem: witamin, podstawowych aminokwasów, kwasów tłuszczowych Omega 3, 6, 9 i rzadkiego Omega 7. Ma jasnopomarańczową barwę i dlatego też warto zmieszać go z innymi olejkami.

cdn...

 

Organic BioLife | ul.Andrzeja Frycza-Modrzewskiego 28/2 | 71-266 Szczecin | woj. zachodniopomorskie | +48 694 629 949 | email: contact.organicbiolife@gmail.com

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl